Hetzner VMWare ESXi Install Over Lara Console Drive Redirection Error

I rented a rescue/root server from Hetzner and was attempting to install VMWare ESXi to it via LARA Console. After Waiting 45+ minutes for the .iso to transfer and load via Drive Redirection, the ESXi image booted successfully and the install process started.

Hetzner Root Server - ESXi Install Over LARA Console
Hetzner Root Server – ESXi Install Over LARA Console

Then, as my luck would have it, an error occurred with a crazy purple screen I had never seen before:

Hetzner Root Server - ESXi Install Over LARA Console Error
Hetzner Root Server – ESXi Install Over LARA Console Error

So what was the solution? Ask Hetzner to put a ESXi image on usb for you to use. 😀


How I Learned That Not All Hetzner Root Servers Are the Same!

A while back I installed VMWare ESXi 6.5 on some Root Servers from Hetzner. The majority that I setup were Hetzner EX41S-SSD builds but I also did a Hetzner PX91-SSD build.

The first few EX41S-SSD servers took VMWare ESXi 6.5 fine without problem – the only thing I’d suggest is having Hetzner put a 6.5 image on usb for you to use since loading a remote image through LARA Console doesn’t work too well.

Then I did a PX91-SSD server and had to downgrade to 5.5 in order to solve a Datastore connection issue. The PX91-SSD servers are in a different datacenter than the EX41S-SSD servers that I was used to, so this really isn’t surprising.

Hetzner PX91-SSD VMWare Lost Connection to Volume on Datastore
Hetzner PX91-SSD VMWare Lost Connection to Volume on Datastore
Hetzner PX91-SSD VMWare Lost Connection to Volume - Windows Performance
Hetzner PX91-SSD VMWare Lost Connection to Volume – Windows Performance
Hetzner PX91-SSD VMWare Lost Connection to Volume - pfSense Performance
Hetzner PX91-SSD VMWare Lost Connection to Volume – pfSense Performance

The surprise came when I was setting up another EX41S-SSD server and I had to downgrade to 6.0 from the usual 6.5 because the NIC card in this EX41S-SSD wasn’t supported by 6.5 even though other EX41S-SSD servers run 6.5 just fine. I should note that I couldn’t get 6.0, or even 5.5, to work myself and was about to just install Windows and run VMWare Workstation when a Hetzner support specialist offered to get 6.0 working for me. I assume he used a custom ESXi 6.0 image that had the missing NIC drivers that the regular image was missing.

Hetzner EX41S-SSD VMWare ESXi 6.5 Unsupported NIC
Hetzner EX41S-SSD VMWare ESXi 6.5 Unsupported NIC

So.. in conclusion.. even though you may order two servers with the same name from Hetzner, you may not be getting two physically identical servers with the same hardware – especially with the EX server packages running residential grade hardware and Skylake/Haswell CPUs.